Friday, March 4, 2011

panas?

panas?
nah.
ini untuk sejuk.

last 2 weeks time balik kampung, mak dah buat saya terharu. kenapa seorang emak itu selalu membuat anak-anaknye terharu?! kasih sayang mak, memang takde galang gantinye. saya sayang mak saya ;) oke. entry ni adalah utk share sikit petua emak dgn engkauorang semua. alkisah, time balik hari tuh, aku tgh derita dgn batuk. dan satu hal tentang aku nih, bile dah diserang batuk tuh, memang payah bebeno nak hilangnye. kat rumah dah macam buat konsert. angah dan adik pun batuk sekali time tuh. isk, sibuk betul lah dorang nih XD dan, maka dengan itu, kami anak-anak puan halimah telah dimarahi oleh mak sebab petang jumaat tu sedapp melantak ais-krim. macam tak hingat plak dalam tekak tu ade 1o ekor ulat bulu** haha. dan bila malam menjelma? bukan kau je tak dapat tido. satu rumah dapat bala sebab kau buat bising tengah-tengah malam. kasihan.

tiba-tiba..
(jeng..jeng..jeng..)

anak: mak, masak ape tuh?
emak: gulai kepala gajah.
hah????????

setengah jam selepas tuh...

emak: along,angah, adikkkk!!!
anak-anak: ye mak!
emak: gulai kepala gajah dah siappp. meh sini santap ramai-ramai.

hah?????

takkk..mak aku tak masak pun gulai kepala gajah tuh. tapi mak buat satu resepi baru untuk kami yang batuk luar alam. petua kata mak..

bahan-bahannya adalah:
1) kembang semangkuk
2) biji selasih
3) gula batu
4) mata kucing
5) halwa kundur
6)buah pisang kaki

cara-caranya:
rebus kesemua bahan-bahan dengan air.(merebus mestilah dengan air). tunggu sampai semua bahan-bahan sebati bersama then siap dihidangkan! taraaaaa~




anda batuk?
panas badan?
panas hati?
(kes panas hati tak jalan cara ni. cara paling berkesan, pi ambil wudhuk)

cubalah petua ni.
mudah-mudahan..
diizinkan Allah.
sihat la hendaknye.

selamat mencuba :)

psssstt: penggunaan gulai kepala gajah adalah hiperbola. sesungguhnye, saya sedang derita merindui semua orang kat kg tuh XD

2 comments:

  1. cuba try test..klu panas dlm badan pun, mmg elok^^

    ReplyDelete